Kennislab
Promeco wordt al dertig jaar gevraagd voor projecten die uiteenlopen in complexiteit, die vragen om wat extra creativiteit. Boerenslimheid, zo je wilt. Regelmatig lopen we tegen uitdagingen aan die we eerst grondig willen testen op schaal. Voeg daaraan toe dat we ongelofelijk gepassioneerd zijn en een tikkeltje eigenwijs; vaak willen we experimenteren en pionieren met eigen ideeën en oplossingen – ze zouden zomaar eens het ei van Columbus kunnen zijn!
Ons eigen kennislab
In ons eigen, unieke laboratorium kunnen we onze gang gaan. Op een oppervlakte van 125 vierkante meter en een mooi buitenterrein, hebben wij diverse opstellingen staan die ons in de loop der jaren al veel mooie innovaties heeft opgeleverd. Wat bij ons begint op schaal, blijkt vaak uitstekend te werken in de praktijk. Promeco als praktische toepassers: wij experimenteren op schaal en stuiten zo op technologieën die op grote schaal uitgevoerd kunnen worden! Complexiteit vraagt om creativiteit.
Hieronder enkele recente ontwikkelingen bij Promeco.
Promeco Toevoerregeling
Als je water wilt toevoeren naar een perceel teneinde de grondwaterstand te verhogen, moet je precies zoveel water toevoeren als nodig is om het gewenste peil te bereiken. Daartoe ontwikkelde Promeco een toevoerregeling die de toevoer afsluit als het gewenste peil bereikt is, en weer opent als het grondwaterpeil zakt. Zo’n regeling is het meest betrouwbaar als het zonder elektrische energie en elektronische regelingen kan functioneren. Daarom ontwikkelde Promeco een mechanische toevoerregeling die zonder energie van buitenaf het grondwaterpeil op het gewenste niveau handhaaft.
Promeco heeft inmiddels een patent verkregen op deze toevoerregeling.
Promeco Controllers
Om de toevoer en het vasthouden van water in een perceel op afstand te kunnen sturen, zijn een managementsysteem en communicatie nodig met de instrumenten in het veld. Hierbij maken we gebruik van Internet of Things, ofwel LoRa. Omdat we veelal gebruik moeten maken van zonenergie, is het noodzakelijk om dat laagenergetisch te realiseren. Daar is het LoRa-protocol uitermate geschikt voor.
We misten de schakel tussen de meet- en regelapparatuur in het veld en ons managementsysteem in de cloud. Promeco initieerde de ontwikkeling van een programmeerbare, elektronische module (de Promeco Controller) om de meetgegevens op te halen en stuurcommando’s terug te kunnen sturen. REGER Regeltechniek kreeg de opdracht en heeft er een knap staaltje techniek van gemaakt. Uiterst flexibel toepasbaar in onze processen!
Debietmeters
De aan- en afvoer van water in een subirrigatiesysteem wordt gekenmerkt door hogere maar ook zeer lage aan- en afvoerdebieten. Die zijn 24/7 in bedrijf. Lage afvoerdebieten kunnen leiden tot een substantiële hoeveelheid die je niet wil missen in je waterbalans.
De metingen gebeuren in de hoofd-, aan- en afvoerleidingen. Die leidingen hebben relatief grote diameters, wat resulteert in zeer lage stroomsnelheden die betrouwbaar gemeten moeten kunnen worden. Een debietmeter moet dus ook zeer lage snelheden kunnen detecteren. En dat ook ónder grondwaterniveau.
Bij dit soort lage snelheden zijn ultrasonore metingen uitermate geschikt.
We hebben in de hele wereld gezocht naar de juiste betaalbare ultrasonore meetinstrumenten. De montage van de opnemers op de leidingen komt heel nauw. Wij hebben daar speciale houders voor ontwikkeld die plaatsing op de millimeter nauwkeurig mogelijk maakt. Voordat ze in de praktijk toegepast worden, worden de metingen in ons Kennislab gekalibreerd.
Waterdicht ingepakte cilinders
Om vlotters te verstellen en stuwbuizen te kunnen bewegen, maken we gebruik van elektrische cilinders.
In onze zoektocht naar een elektrische cilinder die in natte omstandigheden (deels onder water) hun mannetje staan, vonden we geen fabrikant die daarvoor voldoende garanties durfde te geven. Daarom hebben we besloten zelf een waterdicht jasje te ontwikkelen voor onze cilinders, waarbij we gebruik maken van onze eigen 3D-printer.