Onze werkwijze

Subirrigatie

In de video hiernaast zet Promeco kort en bondig uiteen hoe we ervoor zorgen dat land- en tuinbouwers hun grondwaterpeil kunnen beheersen, ook in de steeds vaker voorkomende droge periodes.

Op deze pagina meer uitleg over de uitdaging die is ontstaan, de oplossing die wij bieden en natuurlijk wat het u nou concreet oplevert. Meer weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Promeco heeft ongeveer 25 subirrigatieprojecten voorbereid. Op deze pagina lichten we er een paar uit. Je kunt vanuit daar doorklikken naar specifieke pagina’s over de projecten.

Waarom?

De noodzaak van subirrigatie dient zich aan in deze tijden van een veranderend klimaat. Al enige jaren hebben we te maken met extreem droge zomers waarbij de opbrengsten van de oogst aanzienlijk dalen. Door het grondwaterpeil te beheersen met subirrigatie, kun je die problemen te lijf gaan. De vochtigheid van de grond is in uw handen, niet in die van de weergoden.

Wat is subirrigatie?

Drainage kennen we in Nederland allemaal: door diverse buizen stroomt overtollig water naar een sloot. Fijn in natte tijden. Bij peilgestuurde drainage, voor de droge tijden, laten we het water niet vrij in de sloot lopen maar verzamelen we dat in een hoofdafvoerleiding waarmee we het af te voeren water vasthouden. En nu ontstaat door de vele droge periodes de behoefte aan subirrigatie. Door een extra hoofdaanvoerleiding kun je met dat systeem ook water inlaten, hetzij onder vrij verval, hetzij met een laagenergetische pomp. Subirrigatie is het specialisme van Promeco. We worden benaderd door drainagebedrijven of direct door agrariërs, waarna wij in zee gaan met uw drainagebedrijf. In beide gevallen is onze werkwijze en betrokken benadering hetzelfde.

Hoe gaan we aan de slag?

Promeco werkt samen met drainagebedrijven die het systeem in het veld aanleggen. We brengen samen uw percelen in kaart, inclusief de hoogtelijnen. Aan uw keukentafel nemen we de situatie door. Samen met u komen we vervolgens tot een logische perceelindeling, rekening houdend met uw bewerkingsvoorkeur. Promeco neemt vervolgens het ontwerp en de berekeningen voor zijn rekening en verzorgt de mechanische- en elektrische installatie. Wij bieden u daarnaast innovatieve systemen die we zelf in ons Kennislab ontwikkelden. Neem bijvoorbeeld ons systeem dat zonder externe elektrische energie automatisch het door u ingestelde peil handhaaft. U stelt het zelf handmatig in of met behulp van internet en het Internet of Things; u zou dit ook door gespecialiseerde organisaties kunnen laten verzorgen. U kijkt uiteraard mee en grijpt in wanneer u wilt. 

De voordelen op een rij

Meer opbrengsten voor uw gewassen, (klimaat)risico’s elimineren, betere verhuurcondities én waardevermeerdering voor uw grond. Dat zijn de belangrijkste voordelen van klimaatadaptieve drainage.

In Nieuwe Oogst:

We hebben veel ervaring!