Fietsenkelder centrum Maastricht

In Maastricht bouwt men pal voor het centraal station een grote fietsenkelder. Daarvoor heeft aannemer Timmermans een bouwkuip ontgraven van ongeveer 10 bij 200 meter, zes meter diep. Bij het ontgraven van zo’n bouwkuip ontstaat er vaak een laag slib op de bodem. Dat moet verwijderd worden voor men onderwaterbeton kan storten. Voor die klus is een duikbedrijf ingehuurd, dat het slib naar boven pompt. Promeco is gevraagd om dat slib te ontwateren. We kozen voor onze beproefde techniek, de innovatieve Sludge Cylinder. Het water kan na dat proces terug in de bouwkuip.

Ontwateren in een kleine ruimte
Met de Sludge Cylinder ontwater je slib op kleine oppervlaktes zoals in dit stedelijke gebied van Maastricht. Bekende ontwateringstechnieken hebben veel meer ruimte nodig. Bij overschrijding van de hoeveelheid, wat ook hier het geval was, is er geen extra ruimte nodig: de Sludge Cylinder kan eindeloos opnieuw gebruikt worden.

Analyse op afstand
We hebben dag en nacht doorgewerkt; het systeem is dusdanig geautomatiseerd dat dit zonder problemen mogelijk is. We keken op afstand mee naar het vlokproces, door middel van een webcam met hoge resolutie. De software is overigens al op voorbereid op sturing van dit proces op basis van beeldanalyse! We zijn er deze maanden druk mee in ons Kennislab.

Na drie weken was al het slib ontwaterd en afgevoerd en kon het beton in de kuip gestort worden.

Tien foto’s van dit project:

 

Recommended Posts

1 Comment

  1. Onlangs hier geweest en is zeer mooi geworden. Interessant om te lezen hoe dit tot stand is gekomen. Een knappe prestatie!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *