Apeldoorn: strijd tegen blauwalg

Onderzoekscentrum B-WARE, spin-off van de universiteit van Nijmegen, werd gevraagd om te kijken naar een terugkerend probleem: wat te doen met de blauwalg in het park Berg en Bos? In samenwerking met Bart Gerbrands is er vervolgens een recept ontwikkeld dat in het water zorgt voor de algenbestrijding. Doel: het probleem oplossen vóór een jaarlijks evenement in het park. B-WARE was op zoek naar een bedrijf dat de juiste bestrijdingsmiddelen in het water kon doseren – net zoals een boer zijn land over de hele oppervlakte gelijkmatig inzaaid. Dat was een uitdaging. Bart Gerbrands kende Promeco uit het verleden. We werden benaderd.

Nieuwe oplossing van Promeco
Promeco bouwde een vaartuig met een sproeiboom waarmee in twee gangen de juiste middelen gelijkmatig konden worden gedoseerd. Een vaartuig dat helemaal handmatig op te bouwen is binnen twee uur. Voor de besturing werd een beroep gedaan op de ervaren schipper Geert Pruim. De vaarroute werd via GPS op kaart vastgelegd.

Algenbestrijding: een succes
De eerste gang betrof het aanmaken en doseren van een bentonietoplossing; daarmee bevaarden we de hele plas om het egaal verdeeld aan te brengen, net onder het wateroppervlakte. De tweede gang was het doseren van een vlokmiddel die de bentoniet samen met de alg langzaam deed afzinken naar de bodem. B-Ware heeft heeft het hele proces gevolgd en het resultaat in de maanden erna gemonitord. Hun constatering: de blauwalg verdween nagenoeg honderd procent. Onderhoudsmaatregelen zijn in de toekomst wellicht noodzakelijk. Als we later ook nog eens de bagger verwijderen, verdwijnt de voedingsstof van de alg. Het probleem zal dan waarschijnlijk zelfs helemaal verholpen zijn.

Over algen
Algen zijn ware plaaggeesten voor het water. Het ontstaat altijd doordat de aanwezige waterplanten niet in staat zijn de voedingsstoffen volledig uit de vijver te verwijderen. Zo ontstaat er een voedingsoverschot waar de algen goed op gedijen. Kleine algdeeltjes zijn altijd aanwezig en ontwikkelen zich helaas razend snel.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *