IJmuiden: kalklaag opnemen

Tata Steel in IJmuiden gebruikt water bij het koelen van staalslakken. In dat water wordt kalk opgelost. Door CO2 uit de lucht slaat dat neer in het koelwaterbassin. Gevolg: een stevige kalklaag op de bodem van het koelwaterbassin. Onwenselijk voor het gebruik van het koelwater. Promeco werd benaderd om op een verantwoorde manier de kalklaag te verwijderen en helder water terug te voeren in het bassin.

Oppompen van de kalklaag
Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group heeft beperkende maatregelen bedacht om dit probleem in de toekomst te reduceren. Vooralsnog moest die ontstane kalklaag wel netjes verwijderd worden. Daarvoor benaderde het bureau Promeco. Wij mochten de kalklaag oppompen (zonder de daaronder liggende grindlaag en waterdichte constructie te beschadigen) en door te flocculeren afvangen in Geotubes.

Onbemand baggervaartuig
Resultaat: we hebben steekvaste kalk opgevangen in Geotubes en helder water retour gestuurd in het bezinkbassin. De bodemafdichting van het bassin is daarbij onaangeroerd gebleven. Voor het nauwkeurig baggeren van die kalklaag, dus zonder de bodemafdichting te beschadigen, hebben we baggerbedrijf Pruim Baggertechnieken ingeschakeld. Dit bedrijf is onder meer gespecialiseerd in kleinschalig precisiebaggerwerk. Bijzonder aspect: het werk is uitgevoerd met een onbemand baggervaartuig. Op afstand bestuurbaar: Geert Pruim had de touwtjes stevig in handen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *