Ontwateren in zeer koud Zweden

Rondom het meer Väsjön in Sollentuna, boven Stockholm, wil de Zweedse overheid woningen bouwen. Het water wordt hier straks prachtig bij betrokken. Om dit te kunnen realiseren, moet er 30.000 kuub slib verwijderd worden uit het meer. Gävleborgs Sjösanering werd aangenomen om het slib weg te zuigen en het op de kant in GeotubesⓇ te ontwateren. Dat doe je met behulp van flocculant, wat een vrij grote uitdaging is onder de vrij koude omstandigheden in Zweden. Een mooie uitdaging, maar niet onmogelijk! Promeco werd gebeld vanwege onze ervaring met optimaal flocculeren en midden november 2017 gingen we aan de slag.

Goed doseren cruciaal onder koude omstandigheden
We hebben onze laboratoriumresultaten vertaald naar de daadwerkelijke dosering en hebben ter plaatse het proces geoptimaliseerd door veelvuldige monstername. Daarbij hebben we ook secundair flocculeren ingezet en extra inline menging in de baggerleidingen. Machinisten krijgen in hun cabines voortdurend actuele informatie over het drogestofgehalte en de debieten. Juist onder koude procesomstandigheden is optimaal doseren en afstemming van het baggerproces cruciaal.

Monitoren op afstand
Ton Broeders van Promeco: “Ik vlieg regelmatig op en neer naar Zweden, maar de techniek staat natuurlijk voor niets in 2017. Met opgehangen camera’s kijk ik vanuit Nederland mee hoe het gaat. Daarnaast monitor ik uiteraard; we hebben inmiddels veel ervaring met volautomatisch flocculant doseren op afstand. Ik stuur eenvoudig bij, afhankelijk van wat er in Sollentuna gebeurt, vanuit mijn kantoor in Beek en Donk. We zijn op dit moment volop bezig in Zweden; na afronding kijken we op deze site terug op dit leuke project.”

De Kerstboom
Bekijk even de zesde foto hieronder, boven het filmpje. Als onze machine bagger in de leiding ziet, gaat deze ledverlichting aan. De machinist ziet dan dat er flocculant gedoseerd wordt. De Zweden noem hem De Kerstboom – en dat was precies de bedoeling!

Bekijk hieronder de foto’s en zie ook dit filmpje: zuiver water retour!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *