Vattenfall: ontwateren slib bij ontmanteling Hemwegcentrale

Het Nederlandse beleid is om kolencentrales zoveel mogelijk te sluiten. De Hemwegcentrale in Amsterdam, van Vattenfall, is derhalve eind 2019 gesloten. Bij het stilleggen van de processen is het daarbij vrijgekomen slib op diverse plaatsen in de installatie verzameld in vijf slibbassins. Promeco heeft opdracht gekregen om het slib uit die bassins te ontwateren in Geotubes en de bassins te reinigen.

Het proces
We hebben ervoor gekozen om in één van de bassins een baggervaartuig in te laten en het slib met een persleiding naar de geotubes te transporteren, onder toediening van optimaal gedoseerd flocculant: ons handelsmerk. Het heldere vrijkomende water is teruggepompt naar het bassin. Het slib uit de andere bassins is met een hydraulische knijper overgebracht naar het bassin van het baggervaartuig: complimenten aan Buijs Groot-Ammers Overslag voor hun nauwkeurige werk en hun goede materieel. Zij hebben bewezen dat je ook met slib heel nauwkeurig en netjes kunt werken!

We moesten op een oppervlakte verhard met betonplaten een waterdicht ontwateringsterrein aanleggen onder een nauwkeurige hellingshoek: hierop positioneerden we de Geotubes. Daarbij kwam uiteraard ook een pompput om het heldere water retour te kunnen pompen. We hebben de baggerleiding en de retourleiding aangelegd met de nodige aandacht, zodat ze absoluut lekvrij waren.

Aangekoekt slib aan de wanden van de betonnen bassins hebben we met een door ons geconstrueerde schraper verwijderd.

Video’s
Enkele mooie films die we maakten tijdens het project:

Een van de bassins met slib:

Geotubes op het ontwateringsterrein:

Een schoon bassin: het eindresultaat.

Ontwaterd slib gereed voor transport:

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *