Leiden: indikken in schip

Aannemer De Heer Land en Water verwijderde in een park in Leiden slib uit vijverpartijen en sloten. Met lange persleidingen pompten ze het slib naar een schip; dit schip kon vervolgens worden ingezet om het slib te vervoeren naar een uiteindelijke bestemming. Maar het slib diende wel eerst ontwaterd te worden… Ton Broeders van Promeco werd ingeschakeld en kijkt tevreden terug. “Dit was een mooi project met een korte voorbereidingstijd. We hebben de opdrachtgever snel kunnen helpen.”

Optimaal slib laten bezinken
Omdat voor het leidingtransport veel water nodig is, zou het schip al binnen enkele uren vol kunnen staan met dunne slurry. Oplossing: op de juiste manier ontwateren, zodat alleen ingedikt slib overblijft om te worden vervoerd. Promeco werd ingeschakeld om door optimaal flocculant te doseren in de baggerleiding, het slib snel te laten bezinken in het schip. Hoe doe je dat slim? Door niet alleen het debiet, maar ook de passerende droge stof in de leiding te meten. Ton Broeders: “Het overgrote deel van het transportwater kon zo als helder water weer teruggebracht worden in het ontvangende water. We ontwaterden hier maar liefst 450 kuub per uur: een behoorlijk debiet.”

Stortkoker
Door flocculant te doseren in de leiding, ontstaan slibvlokken. Hier moet je voorzichtig mee omgaan; de vlok mag niet verkleinen in meerdere deeltjes – dan bezinkt het slib minder snel. De turbulentie wil je opvangen, de snelheid wil je uit de slibstroom halen. We ontwikkelden speciaal voor dit project een stortkoker, waarmee we de valenergie van het water braken.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *