Groningen: opschonen bouwkuip

Aan de voet van de Martinitoren laat de gemeente Groningen het Groninger Forum verrijzen. Aannemer Van der Wiel Infra & Milieu werd gevraagd om de bouwkuip te maken. Voordat je het onderwaterbeton kunt storten, moet de sliblaag uit de bouwkuip verwijderd worden. Promeco heeft het opgepompte slib voor deze aannemer dusdanig geconditioneerd, dat het snel ontwaterde. Zo kon het zo snel mogelijk getransporteerd worden door de binnenstad van Groningen.

Opdrachtgever zeer tevreden over slibverwerking
Ferry Staamer (Van der Wiel Infra & Milieu) kijkt met een zeer goed gevoel terug op de samenwerking. “Het was een superproject, we hebben perfect samengewerkt met z’n allen. Het product dat Promeco verhuurd, de container en de zorg voor het proces, is gewoon erg goed. Ton Broeders heeft veel kunde en ik heb respect voor het door hem ontwikkelde geavanceerde systeem. De container heeft uiteindelijk twaalf weken bij ons gestaan. Zelf heeft Ton maar één keer hoeven komen, bij de opbouw. Gedurende het proces coördineerde hij van afstand, telefonisch en via het telemetrische systeem. Uniek, zo heb ik het niet eerder meegemaakt. Zijn flocculantmonitor is volautomaat voor 80%; je hebt er nagenoeg geen omkijken naar. Dat werkt efficiënt, kost weinig tijd en energie, en brengt dus geld op. Ik denk dat het me een uurtje per dag kostte, om de container aan de gang te houden. Natuurlijk heb je in het begin wat vaker contact, maar als je ziet dat het goed loopt, neemt dat vanzelf af. Vooral als je het kunstje doorkrijgt, het beoordelen van het vlokkingsproces. En voor de begeleiding was hij altijd bereikbaar, van 6:00 tot 23:00 uur, zes dagen in de week.”

Een halve meter zicht op 14 meter diepte
Staamer is lovend over het proces, maar ook het eindresultaat kan hem bekoren. “We kregen het water dusdanig schoon, dat ze tot op veertien meter van de bodem bijna 40 cm zicht hadden. Als je op die diepte bijna een halve meter zicht hebt, dan heb je het goed gedaan. Nagenoeg al het slib was uit het water onttrokken!”

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *